Cum funcţionează bugetul UE în ţara dumneavoastră?

miercuri, 2 aprilie 2014

De la Sputnik la Gravity: pericolul deșeurilor spațiale

ALTELE Articol - Mediu − 02-04-2014 - 10:47
 
Deșeurile de pe orbita Pământului - ilustrație European Space Agency (ESA) ©BELGAIMAGE/AFP/HO.ESA Deșeurile de pe orbita Pământului - ilustrație European Space Agency (ESA) - ©BELGAIMAGE/AFP/HO.ESA
Deșeurile spațiale din ce în ce mai numeroase de pe orbita Pământului, de cele mai multe ori provenind de la sateliți scoși din uz, trebuie monitorizate pentru ca sateliții activi și navele de lansare să nu fie puși în pericol. Miercuri, Parlamentul European va vota un program pentru sprijinirea eforturilor statelor membre în urmărirea acestor „gunoaie” spațiale.

De la lansarea satelitului Sputnik în 1957, peste 6.000 de sateliți au fost lansați, mulți dintre aceștia fiind acum scoși din uz, dar rămânând pe orbita Pământului. Obiectele se lovesc între ele spărgându-se în mai multe bucăți și amenințând zborurile spațiale.

Pe 2 aprilie, Parlamentul European va vota în plen un nou cadru aprobat deja de statele membre pentru sprijinirea cooperării între statele membre cu fonduri europene de 70 de milioane de euro pentru urmărirea deșeurilor spațiale.

Niciun comentariu: