Cum funcţionează bugetul UE în ţara dumneavoastră?

marți, 15 iunie 2010

Dilema Veche şi TVR Cluj câştigă premiul pentru jurnalism al PE

Biroul de Informare al Parlamentului European în România are plăcerea de a vă anunţa că jurnaliştii Iaromira Slavenca POPOVICI ("Dilema Veche"), la categoria presa scrisă, precum şi echipa formata din Daniela BERINDE, Katalin ORBAN, Daniela OANA, Andrei BIRO, Mihaiela ILEA (TVR Cluj), la categoria televiziune, au fost desemnaţi câştigători, la nivel naţional, ai Premiului pentru Jurnalism al Parlamentului European 2010. Această competiţie se adresează profesioniştilor din domeniul mass-media care au publicat/difuzat materiale despre probleme majore la nivel european sau care au contribuit la clarificarea unor politici si instituţii europene.
La categoria presă scrisă, juriul a apreciat la articolul semnat de Iaromira Slavenca POPOVICI, intitulat "Comuna Oancea: sat european", calităţile narative ale reportajului, capacitatea reporterului de a observa detalii de exemplară semnificaţie, înţelegerea profundă si simpatia pentru eforturile oamenilor locului, in spatele neutralităţii jurnalistice. Juriul a văzut relevanta europeană a temei in reflectarea situaţiei unui vechi sat european angajat pe calea integrării europene prin eforturile de implementare a unor proiecte europene pentru dezvoltare rurala, si ca un element de surpriză, printr-o donaţie japoneză pentru un sistem modern de irigaţii.

In ceea ce priveşte categoria televiziune, juriul a nominalizat o echipă de la TVR Cluj compusa din următorii ziarişti: Daniela BERINDE, Katalin ORBAN, Daniela OANA, Andrei BIRO, Mihaiela ILEA, pentru reportajul "Groapa", în calitate de echipă câştigătoare la nivel naţional, apreciind profesionalismul reportajului, capacitatea de a genera interes şi de a mobiliza implicare în combaterea sărăciei. Juriul a apreciat de asemenea in mod deosebit calitatea artistică a imaginii si documentarea directă. Juriul a subliniat relevanta europeană a temei prin raportare la Anul european pentru combaterea sărăciei 2010, precum si prin faptul că reportajul trage din nou un semnal de alarmă in privinţa nevoii aplicării unei strategii la nivelul Uniunii Europene pentru îmbunătăţirea situaţiei romilor, reflectând necesitatea luptei împotriva discriminării si excluziunii in Europa.

Juriul din România a fost format din Indira Crasnea, Preşedintele Clubului Român de Presă, Denise Theodoru, Publicist-Comentator-Coordonator, Radio România Actualităţi, Corneliu Calotă, Editor Coordonator Social-Economic şi Integrare Europeană, Televiziunea Română.
Parlamentul European va acorda Premiul pentru Jurnalism la nivelul Uniunii Europene pentru a doua oară, în octombrie 2010, după ce un juriu la nivel european va evalua câştigătorii din cele 27 de state membre.
Vă reamintim că Premiul pentru Jurnalism al Parlamentului European la nivelul Uniunii Europene a fost câştigat în anul 2008 de către o echipă din România, Mircea Radu Lipovan si Andreea Mînzat de la Radio România - Iaşi, pentru reportajul "Asomare".


Pagina de web a Biroului Parlamentului European în România

Mai multe detalii legate de Premiul pentru Jurnalism al PE:

Contact:
Mădălina MIHALACHE
Direcţia Generală Comunicare - Direcţia Media
Parlamentul European
Biroul Parlamentului European în România
Tel : (0040) 021 405 0880
Fax : (0040) 021 405 0886
 

Niciun comentariu: