Cum funcţionează bugetul UE în ţara dumneavoastră?

marți, 15 septembrie 2009

Buzek arată provocările unei Europe „comune“



Polonezul Jerzy Buzek, primul preşedinte al Parlamentului European provenind dintr-o ţară ce se afla acum 20 de ani în spatele Cortinei de Fier, a spus în discursul său inaugural că cea mai mare provocare actuală a Europei este criza financiară. Dumnealui a mai vorbit despre nevoia unei coordonări a politicilor energetice la nivel european şi a subliniat faptul că Parlamentul European trebuie să fie mai dinamic şi mai deschis către cetăţeni, astfel încât aceştia din urmă „să ştie pentru cine au votat“.
Domnul Buzek a spus că alegerea sa ca preşedinte al Parlamentului European este un „simbol“ al viselor oamenilor ce au venit din spatele Cortinei de Fier într-o Europă unită şi „comună“. Dumnealui a vorbit astăzi şi despre provocările cărora trebuie să facă faţă Europa: criza economică, nevoia unei solidarităţi europene, energia, mediul înconjurător, politica externă şi drepturile omului.
Economia, imigrarea, femeile şi energia: provocări pentru Europa
Preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a cerut Uniunii Europene să stea unită în faţa globalizării şi să se opună protecţionismului. „Comunitatea reală a solidarităţii nu există atunci când cei mai vulnerabili sunt lăsaţi deoparte“, a spus dumnealui arătând costul social al recesiunii.
În discursul ţinut în limba sa maternă, domnul Buzek a abordat şi nevoia unei abordări mai echilibrate a imigrării, care „a adus întotdeauna beneficii Europei“. Dumnealui a subliniat însă necesitatea integrării în societate a celor ce vin în Uniunea Europeană.
Un alt punct important pentru preşedinte este integrarea femeilor la locul de muncă. „Nu putem depăşi criza fără potenţialul enorm economic şi intelectual al femeilor şi fără contribuţia creativă a acestora“, a spus dumnealui.
„Poate că europenii nu înţeleg geopolitica; dar înţeleg că încălzirea a fost întreruptă în iarnă“, a mai spus domnul Buzek, cerând o politică europeană comună în domeniul energetic şi mai multe investiţii în resursele de energie regenerabile şi combustibilii fosili. Dumnealui a cerut „o revoluţie verde, care să pună capăt stilului nostru de viaţă extravagant“.
„Cetăţenii trebuie să ştie pentru cine au votat“
Conform domnului Buzek, este important ca activitatea Parlamentului European să fie mai vizibilă online. „Cetăţenii trebuie să ştie pentru cine au votat“, le-a spus dumnealui deputaţilor europeni. Reacţionând după discursul preşedintelui, liderul Grupului Partidului Popular European (Creştin Democrat), Joseph Daul, a fost de acord că „trebuie să explicăm mai bine cetăţenilor europeni care sunt mizele“.
Liderul Socialiştilor şi Democraţilor, Martin Schulz, i-a spus preşedintelui: „preluaţi acest post într-un moment dificil pentru toată lumea, în special pentru Parlamentul European. Pentru prima dată, în această instituţie, consensul pro-european este în pericol“.
„Din discursul dumneavoastră reiese clar că aveţi experienţa perfectă pentru a realiza în următorii ani trei obiective: să oferiţi cetăţenilor europeni o voce mai puternică, pentru ca aceştia să fie auziţi mai bine, să vă asiguraţi că există mai multă democraţie şi să favorizaţi o mai bună integrare europeană“, a adăugat liderul liberal, Guy Verhofstadt.
Conform reprezentantei Verzilor, Rebecca Harms, criza financiară va îngreuia construirea unui pod între Est şi Vest, „deoarece inegalităţile cântăresc greu pe umerii tuturor“. Michał Kamiński, de la Conservatorii şi Reformiştii Europeni, i-a spus domnului Buzek: „Domnule preşedinte, alegerea dumneavoastră a fost un moment istoric“. „Chiar dacă opiniile noastre sunt diferite, putem ajunge la un compromis“, a adăugat domnul Kamiński.
Eva Britt Svensson, de la Grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică a spus că Parlamentul „ar trebui să se asigure că deciziile sunt luate deschis“. „Dacă membrii acestui parlament nu se implică în activitatea parlamentară, cum le putem cere cetăţenilor să se implice?“, a mai întrebat dumneaei.
„Una dintre probleme este că nu avem puterea de a lua iniţiative“, a adăugat în dezbaterea de după discurs reprezentantul Grupului Europa Libertății și Democrației, Francesco Enrico Speroni. „Scriem constant rezoluţii şi semnăm declaraţii scrise, care nu sunt luate în considerare“, a adăugat dumnealui.
Relaţiile cu Rusia şi extinderea UE
„Trebuie să dezvoltăm în continuare parteneriatul nostru strategic cu Rusia, însă nu ne putem permite să ignorăm, din consideraţii economice şi politice, starea drepturilor omului, a statului de drept şi a democraţiei“, a mai spus domnul Buzek în discursul de astăzi, adăugând ca această situaţie se aplică şi relaţiilor cu China. Dumnealui consideră şi că relaţiile cu sud-estul Europei sunt importante pentru UE.
Dumnealui a mai spus că extinderea „rămâne una din politicile noastre de succes“. Croaţia şi poate Islanda, a mai spus dumnealui, se apropie de aderarea la Uniunea Europeană.
Preşedintele Parlamentului European a mai vorbit şi despre recenta dispută dintre Ungaria şi Slovacia privind limba şi drepturile minorităţilor şi s-a oferit ca mediator în relaţiile dintre cele două ţări.
Spuneţi părerea dumneavoastră preşedintelui Buzek!
Preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a deschis o dezbatere pe pagina sa de pe Facebook (în poloneză şi engleză). Spuneţi-i părerea dumneavoastră (faceţi click pe link-ul de mai jos)!
Link-uri:
Jerzy Buzek online
Serviciul de Presa PE
Jerzy Buzek pe Facebook
Discursul integral (video)




Ioana BOBES
Parlamentul European
Serviciul de Presa

Niciun comentariu: