Cum funcţionează bugetul UE în ţara dumneavoastră?

miercuri, 2 aprilie 2014

Eliminarea taxelor de roaming și conexiuni internet mai bune în UE

ALTELE Articol - Instituţii / Societatea informaţiei − 02-04-2014 - 13:13
 
©BELGA/imagebroker/H.Kuhbauch Taxele de roaming vor fi eliminate din decembrie 2015 ©BELGA/imagebroker/H.Kuhbauch
Parlamentul European va vota pe 3 aprilie un pachet de reguli noi ce vor avea impact pe piața telecomunicațiilor. Furnizorii de internet nu vor mai putea bloca sau încetini serviciile oferite de companiile cu care sunt în competiție, iar taxele de roaming vor fi abolite de la 15 decembrie 2015.

Peste 200 de operatori telecom supuși unor reguli diferite și care impun costuri diferite clienților lor deservesc o piață fragmentată de 510 milioane de consumatori în UE.

De ce ar trebui să ne facem griji?

Din cauză că este atât de fragmentată, piața telecomunicațiilor costă aproximativ 0,9% din PIB-ul UE, adică 110 miliarde de euro pe an.

Nu este bine pentru PIB, dar pe mine cum mă afectează?

2 motive: prețul și calitatea. Conform unui sondaj al Comisiei Europene din 2014, 94% dintre europenii care călătoresc în alt stat UE își limitează utilizarea internetului (inclusiv a platformelor sociale, precum Facebook), datorită taxelor de roaming.

Ce se întâmplă cu calitatea?

De exemplu, organul de reglementare a telecomunicațiilor în UE, BEREC (Body of European Regulators for Electronic Communications), a arătat că mulți furnizori de internet blocau sau încetineau serviciile VoIP precum Skype, folosite pentru apelarea pe internet.

Ce face Parlamentul European în această situație?

  • abolirea taxelor de roaming (pentru apelarea sau trimiterea unui email din alt stat UE) de la 15 decembrie 2015
  • asigurarea neutralității internetului: furnizorii de internet nu vor mai putea bloca sau încetini serviciile oferite de companiile cu care sunt în competiție
  • gestionarea eficientă a spectrului radio
  • recunoașterea reciprocă a identificării electronice: noi reguli oferă companiilor, cetățenilor și autorităților publice moduri mai rapide și mai sigure de a semna și certifica documente online.

Ce urmează?

Pe 3 aprilie va fi votat în plen pachetul telecom (raportoare Pilar del Castillo, PPE, Spania). Un acord cu miniștrii naționali pentru telecomunicații va fi una din cele mai importante priorități ale noului mandat. În ceea ce privește identificarea electronică transfrontalieră (raportoare Marita Ulvskog, 

Niciun comentariu: