Cum funcţionează bugetul UE în ţara dumneavoastră?

joi, 7 octombrie 2010

UE lider în lupta pentru protejarea diversității

Deputații europeni au solicitat Uniunii Europene și partenerilor săi internaționali mai multe investiții cu scopul de a proteja speciile de plante și animale, intr-o rezoluție adoptată joi. Solicitarea lor precede o conferința majora ONU, care va avea loc la sfârșitul lunii octombrie în Nagoya, Japonia.

Rezoluția, adoptată cu 505 de voturi pentru, 22 împotrivă și 41 de abțineri, recomandă obiectivele strategice ale UE la convenția pentru diversitatea biologica, ce se va desfășura in Nagoya intre 18-29 octombrie. Acest eveniment, in contextul anului ONU al biodiversității, are ca scop deciderea obiectivelor strategice pentru anul 2020, si crearea unei "viziuni" pentru 2050.

Jo LEINEN (S&D, DE), președintele Comisiei de mediu, sănătate publica și siguranță alimentara, a spus ca "Vom mușca mâna care ne hrănește dacă nu vom opri pierderea biodiversității. UE trebuie să conducă lupta pentru protejarea diversității biologice la conferința ONU din Nagoya."

Investiția in biodiversitate
Deputații sunt "extrem de preocupați de faptul că obiectivele pentru 2010 cu privire la reducerea pierderii biodiversității globale, și stoparea pierderii biodiversității în UE, nu au fost atinse". Ei au cerut atât Comisiei cât și statelor membre să își asume un rol de lider, prin anunțarea angajamentelor financiare înainte de începerea reuniunii de la Nagoya.

Finanțarea globală pentru biodiversitate trebuie să "crească dramatic," au spus deputații europeni. Aceste investiții sunt necesare, ținând cont de faptul ca scăderea nivelului de bunăstare ca urmare a pierderii biodiversității se traduce în prezent prin pierderea a aproximativ 50 de miliarde EUR anual - o sumă ce va crește considerabil în viitor, conform unui studiu citat in rezoluție.

Schimbările climatice și țările în curs de dezvoltare
Deputații europeni recunosc ca biodiversitatea și schimbările climatice prezintă provocări comune, cum ar fi protecția pădurilor, țările în curs de dezvoltare fiind în mod special vulnerabile. De aceea, deputații europeni vor să se asigure că cetățenii acestor țări vor fi compensați pentru munca lor de conservare și protejați împotriva efectelor adverse create de diminuarea numărului de specii.

Obiective strategice si obiective principale pentru 2020
 Obiectivele pentru anul 2020, sugerate în rezoluție, includ:
  • eliminarea subvențiilor dăunătoare biodiversității
  • o despădurire netă egală cu zero
  • eliminarea practicilor de pescuit destructive
  • protejarea a cel puțin 20% din zonele de uscat, de apă dulce și marine
  • împiedicarea dispariției speciilor pe cale de dispariție.


Mai multe informaţii

Centrul Europe  Direct Botoşani: 

Botoşani Euro Channel, 1 milion de afişări:

Niciun comentariu: