Cum funcţionează bugetul UE în ţara dumneavoastră?

joi, 7 octombrie 2010

Licențele pentru forajul la adâncime trebuie strict controlate

Potrivit deputaților, UE trebuie să impună reguli mai stricte privind siguranța explorării de petrol și compensațiile în cazul unei maree negre, precum cea din golful Mexicului. Rezoluția PE adoptată joi prevede că licențele pentru forajul la adâncime trebuie strict controlate, dar nu solicită un moratoriu privind noi activități de extracție a petrolului.

Rezoluția non-legislativă a fost adoptată cu  601 voturi pentru, 23 împotrivă și 13 de abțineri. Președintele Comisiei pentru mediu Jo Leinen (S&D, DE) a comentat: "Parlamentul a transmis un semnal foarte clar Comisiei, și anume de a lua măsurile necesare pentru eliminarea deficitelor existente la nivelul standardelor de siguranță și de responsabilitate".

Licențe stricte pentru forajul la mari adâncimi
Având în vedere că devine din ce în mai dificil să se ajungă la petrol ușor accesibil, a avut loc o creștere a explorării potenţial periculoase la mare adâncime. În timp ce Comisia PE pentru mediu și o serie de deputați s-au exprimat în favoarea unui moratoriu privind forajul la mare adâncime în UE, majoritatea deputaților consideră că această măsură merge prea departe (323 împotriva moratoriului față de 284 în favoarea acestuia).

Responsabilitate și compensații
În prezent, Comisia Europeană revizuiește legislația EU în materie de răspundere pentru mediul înconjurător, însă deputații sunt îngrijorați că în câmpul de aplicare al acestei directive nu sunt incluse și  daunele aduse apelor marine.

O scurgere majoră de petrol ar putea avea consecințe catastrofice nu doar asupra mediului, dar și asupra altor activități precum turismul și pescuitul. Deputații doresc examinarea de către Comisie a posibilitatea introducerii a unei asigurări obligatorii la nivelul UE sau instituirea unui fond european special care să fie alimentat prin contribuții obligatorii din partea operatorilor de instalații offshore.

Ce va urma?
Consiliul UE pentru energie va discuta despre siguranța forajului petrolier în cadrul reuniunii din 15 octombrie de la Luxembourg.


Mai multe informaţii
Textele adoptate vor fi disponibile (click 7 octombrie 2010) aici





Centrul Europe  Direct Botoşani: 

Botoşani Euro Channel, 1 milion de afişări:

Niciun comentariu: