Cum funcţionează bugetul UE în ţara dumneavoastră?

joi, 7 octombrie 2010

Jerzy Buzek: "Moartea nu este un act de justiţie"

10.10.10 - Ziua mondială împotriva pedepsei cu moartea
Pentru a marca cea de-a 8-a Zi Mondială a luptei împotriva pedepsei cu moartea, deputații au votat o rezoluție prin care condamnă sentința capitală în toate cazurile și în orice situație și solicită un moratoriu internațional necondiționat privind execuțiile. "Moartea nu poate fi considerată un act de justiție", a declarat președintele  Jerzy Buzek în deschiderea sesiunii plenare de ieri, 6 octombrie.

"Pedeapsa cu moartea există încă în 43 de țări din întreaga lume, iar cele mai multe execuții au avut loc în China, Iran și Irak; numai în China au avut loc 5000 de execuții, respectiv 88% din numărul total al execuțiilor în lume. Iranul a executat cel puțin 402 persoane, Irakul cel puțin 77, iar Arabia Saudită cel puțin 69", se menționează în rezoluția Parlamentului European. Alte state menționate în rezoluție care încă aplică pedeapsa cu moartea sunt: Egipt, Malaiezia, Sudan, Tailanda, Coreea de Nord, Vietnam, Japonia și Statele Unite (pedeapsa cu moartea se aplică încă în 35 state din cele 50 ale SUA, deși 4 dintre ele nu au mai efectuat execuții din 1976).

Parlamentul solicită "un moratoriu universal asupra execuțiilor în vederea abolirii totale a pedepsei capitale în toate statele în care aceasta este încă aplicată".

Salvarea de la execuții a cetățenilor europeni
Deputații subliniază că noul Serviciu European de Acțiune externă (SEAE) ar trebui să ofere orientări pentru o politică europeană generală și eficace referitoare la pedeapsa cu moartea în ceea ce privește persoanele identificate ca fiind cetățeni europeni care sunt condamnate la pedeapsa capitală în țări terțe, și care ar trebui "să includă mecanisme puternice și consolidate în ceea ce privește sistemul de identificare, acordarea de asistență juridică, intervențiile juridice ale UE și reprezentarea diplomatică".

Pedeapsa cu moartea în Europa
Belarus rămâne singura țară europeană care aplică încă de facto pedeapsa cu moartea. Parlamentul European solicită Kazahstanului și Letoniei să modifice dispozițiile din legislația lor națională care permit încă aplicarea pedepsei cu moartea pentru anumite crime în circumstanțe excepționale.

Lupta împotriva pedepsei cu moartea - o prioritate în cadrul politicii privind drepturile  omului
UE este principalul susținător al eforturilor depuse de organizațiile societății civile în cadrul luptei împotriva pedepsei cu moartea, una dintre prioritățile tematice pentru asistență ale Instrumentului European pentru Democrație și Drepturile Omului (IEDDO). Din 1994, peste 30 de proiecte la nivel internațional au fost finanțate prin IEDDO, cu un buget de peste   €15 milioane.


Mai multe informaţii
Textele adoptate vor fi disponibile (click 7 octombrie 2010) aici






Centrul Europe  Direct Botoşani: 

Botoşani Euro Channel, 1 milion de afişări:

Niciun comentariu: