Cum funcţionează bugetul UE în ţara dumneavoastră?

vineri, 11 iunie 2010

Sesiunea plenară, Strasbourg, 14-17 iunie 2010



Puncte esenţiale ale sesiunii plenare: Strasbourg, 14-17 iunie 2010
·         Timpul de lucru al şoferilor  liber-profesionişti
·         Etichetarea produselor alimentare
·         Situaţia din Fâşia Gaza
·         Reguli UE privind divorţurile internaţionale
·         Instrumentele derivate şi agenţiile de rating
·         Sistemul de Informaţii Schengen pentru România şi Bulgaria
·         Sistemul satelitar UE pentru gestionarea dezastrelor naturale
·         Strategia UE2020


Deputaţii vor vota în plen dacă să accepte sau să refuze propunerea Comisiei potrivit căreia directiva din 2002 privind timpul de lucru în sectorul transporturilor rutiere nu se aplică şoferilor independenţi. Iniţial, amendamentele propuse de grupurile S&D, Verzi şi GUE care propuneau respingerea directivei din motive legate de sănătatea şoferilor, de siguranţa rutieră şi de concurenţă, au fost adoptate cu o majoritate confortabilă, la 28 aprilie, în Comisia pentru ocuparea forţei de muncă.

Etichetarea mai clară a alimentelor este in interesul consumatorilor

Propunerea legislativă privind informarea consumatorilor asupra produselor alimentare va simplifica şi va actualiza legislaţia în materie de nutriţie şi de etichetare. Potrivit propunerii, etichetarea nutriţională va fi obligatorie, valorile legate de energie, grăsimi (saturate, nesaturate), carbohidraţi, conţinutul de sare şi zahăr, toate acestea urmând a fi vizibile pe ambalaj. Deputaţii din Comisia pentru mediu au solicitat includerea în această listă şi a proteinelor, fibrelor şi a acizilor graşi de tip trans.

Flotila pentru Gaza: dezbatere cu Catherine Ashton 


La 1 iunie, deputaţii din Comisia pentru afaceri externe au solicitat desfăşurarea unei anchete internaţionale imparţiale asupra atacului israelian împotriva flotilei, precum şi încetarea blocadei impuse Fâşiei Gaza.

Dreptul la interpretare şi traducere în procesele penale
Un suporter de fotbal român arestat în Italia va avea dreptul la interpretare/traducere în timpul interogatoriilor efectuate de poliţie şi pentru comunicarea cu autoritatea judiciară şi cu avocatul său, în cazul în care Parlamentul aprobă noua lege care garantează accesul cetăţenilor UE la traducere / interpretare atunci când se confruntă cu un proces penal în alt Stat Membru.
Deputaţii europeni au ajuns la un acord cu Consiliul în vederea aprobării normelor comune privind dreptul la interpretare şi traducere în întreaga UE, din momentul în care persoanei i se face cunoscut faptul că este suspectată de comiterea unei infracţiuni până la încheierea procesului.
50% din Statele Membre avansează spre legislaţie comună privind divorţurile internaţionale
Legislaţia privind divorţul internaţional va deveni primul domeniu în care un număr de 14 State Membre (inclusiv România) au stabilit între ele o formă de cooperare consolidată. Parlamentul European va aproba autorizarea de recurgere la această formă de cooperare, conform căreia cuplurile internaţionale căsătorite, care doresc să se despartă, vor putea decide legea naţională aplicabilă divorţului.

În viitor, cuplurile internaţionale (soţi cu naţionalităţi diferite, cupluri care trăiesc separat în două state membre diferite sau care convieţuiesc în alt stat membru decât cel în care s-a efectuat căsătoria) vor putea decide legea naţională care se va aplica divorţului atunci când decid să se separe, atâta timp cât această lege este a unui stat cu care există o anumită legătură, precum  reşedinţă pe termen lung sau naţionalitate.

De exemplu, un cuplu germano-român care trăieşte în Belgia va putea decide dacă legislaţia germană sau cea română se va aplica divorţului. "Oferim astfel cuplurilor mai multă libertate de alegere, într-un moment dificil din viaţa lor", a declarat raportorul PE Tadeusz Zwiefka (PPE, PL). 

Anual, în UE au loc peste 350 000 de căsătorii "internaţionale" şi 170 000 de divorţuri, adică 20% din numărul total de divorţuri în UE. În 2007, statele cu rata cea mai mare a divorţurilor internaţionale au fost Germania (34 000), Franţa (20 500) şi Regatul Unit (19 500).

Pieţele instrumentelor derivate: reguli mai stricte, nu doar transparenţă
Reguli mai stricte şi nu doar transparenţă sunt necesare în comerţul cu produse derivate, conform deputaţilor din Comisia pentru afaceri economice. În contextul crizei fiscale din Grecia, comercializarea acestor produse este examinată acum la nivel UE. Parlamentul va adopta o rezoluţie în care se solicită o reducere semnificativă a activităţilor speculative cu aceste produse financiare.

Deputaţii solicită supravegherea agenţiilor de rating pentru credite (ARC)
În cadrul unei dezbateri cu Comisia Europeană, deputaţii europeni îşi vor exprima îngrijorările legate de faptul că agenţiile de rating pentru credit au subestimat riscurile şi chiar au contribuit la complicarea crizei din Grecia.


Eliminarea
 controalelor la frontierele Schengen cu România şi Bulgaria?
România şi Bulgaria ar putea obţine foarte curând o dată pentru eliminarea controalelor la frontiera cu spaţiul Schengen. În urma recentelor evaluări, Consiliul a ajuns la concluzia că cele două State Membre asigură niveluri satisfăcătoare de protecţie a datelor, astfel încât intrarea în vigoare a deciziei Consiliului ar trebui să permită transferul de date SIS reale către România şi Bulgaria. Deputaţii vor vota, miercuri, 16 iunie, un raport redactat de Carlos Coelho (PPE, PT) prin care Parlamentul îşi va da avizul cu privire la această decizie.

Pasul următor va fi adoptarea unei decizii separate care să stabilească data exactă pentru eliminarea controalelor la frontierele interne, preconizată a fi înainte de sfârşitul anului curent. Până la acea dată ambele state nu vor fi obligate să refuze intrarea pe teritoriul lor sau să expulzeze resortisanţi din state terţe pentru care un alt stat membru a emis o alertă SIS în scopul refuzului intrării.

Nou sistem satelitar pentru gestionarea mai eficace a dezastrelor naturale
Cutremure, inundaţii, scurgeri de petrol sau alte dezastre majore ar putea fi gestionate mai bine în viitor datorită unui nou satelit pentru observare terestră, ce urmează a fi dezvoltat în UE până în 2014. Parlamentul urmează să aprobe operaţiunile iniţiale (2011-2013), precum şi alocarea a €107 milioane sub formă de fonduri suplimentare, pentru ca sistemul să fie complet operaţional.

Acest nou sistem satelitar va permite Uniunii Europene să colecteze propriile informaţii care în momentul de faţă provin, în mare parte, de la sateliţi americani. În urma eforturilor din partea deputaţilor din Comisia pentru mediu, acordul la care s-a ajuns cu Consiliul prevede accesul liber la informaţii, astfel încât actorii locali, regionali şi naţionali vor putea utiliza aceste surse pentru gestionarea eventualelor dezastre naturale. Satelitul ar putea fi utilizat şi pentru monitorizarea schimbărilor climatice, pentru sprijinirea biodiversității şi pentru gestionarea ecosistemului.

Finanţare suplimentară pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului
Mecanisme inovatoare de finanţare pentru dezvoltare, precum o taxă asupra tranzacţiilor  financiare, trebuie susţinute de UE, ca principal donator de asistenţă pentru dezvoltare. Doar astfel Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului (ODM) vor putea fi îndeplinite până la termenul limită în 2015, spun deputaţii europeni într-un proiect de rezoluţie care urmează să fie supus la vot în plen marţi, 15 iunie.


Niciun comentariu: