Cum funcţionează bugetul UE în ţara dumneavoastră?

vineri, 6 martie 2009

Jocurile video şi protecţia minorilor

A6-0051/2009 : Protecţia consumatorilor, în special a minorilor, în ceea ce priveşte folosireajocurilor video
Piaţa jocurilor video este o piaţă mondială, cu o dezvoltare foarte rapidă şi din ce în ce mai populară în rândul adulţilor. În raportul pe această temă, europarlamentarii consideră că sunt necesare o protecţie şi o informare corecte pentru consumatori cu privire la aceste produse şi mai ales la adecvarea acestora la vârsta utilizatorului.
Raportul elaborat de Toine Manders (ALDE Olanda) propune un sistem paneuropean
de etichetare şi un control mai strict al accesului la conţinutul jocurilor.
Jocurile video sunt considerate, în majoritatea lor, inofensive şi nonviolente, putând contribui la dezvoltarea cunoştinţelor şi a unor abilităţi necesare în secolul 21. Diversificarea lor rapidă şi facilitarea accesului către astfel de forme de recreere pot însă crea riscuri pentru copii.
Elementele cele mai importante de care ar trebui să se ţină seama în acest sens sunt legate de potenţialul de violenţă al jocurilor video, interactivitatea şi posibilitatea descărcării şi a cumpărării de pe internet.
Europarlamentarii consideră că dezvoltarea unor jocuri video pentru adulţi, cu elemente care pot fi periculoase pentru copii şi posibilitatea acestora din urmă de a avea acces la astfel de jocuri pot justifica luarea unor măsuri speciale, în special în ceea ce priveşte crearea şi utilizarea unor sisteme funcţionale de verificarea a vârstei pentru jocurile online, adoptarea unor norme de etichetare comunitare cu privire la jocurile video, un cod de conduită voluntar pentru jocurile interactive destinate copiilor.
Sistemul paneuropean de clasificare a jocurilor pe categorii de vârstă (PEGI)
Membrii PE încurajează statele membre să introducă şi să promoveze în mod activ
sistemul paneuropean de clasificare a jocurilor pe categorii de vârstă (PEGI), pentru
a îmbunătăţi transparenţa cu privire la utilizarea jocurilor video. Raportul recomandă dezvoltarea sistemului PEGI-online, pentru ca mijloacele de protecţie şi de informare să fie disponibile şi pentru jocurile on-line.
Sistemul de ratinguri în funcţie de vârstă PEGI (Informaţii despre Jocuri la nivel Paneuropean) a fost elaborat pentru a-i ajuta pe părinţii din Europa să ia decizii informate atunci când cumpără jocuri pe calculator. A fost lansat în primăvara anului 2003 şi a înlocuit sistemele naţionale de rating în funcţie de vârstă cu un sistem unic care este în prezent folosit în cea mai mare parte a teritoriului european.
Butonul roşu pentru anumite jocuri
O altă propunere a raportului vizează crearea unui "buton roşu" pentru console, calculatoare sau alte aparate de joc, care să dea posibilitatea părinţilor de a dezactiva un joc sau de a restricţiona accesul pentru anumite ore.
Campanii de informare
Statelor membre li se solicită, de asemenea, să colaboreze cu organizaţiile de consumatori şi cu şcolile în cadrul unor campanii de informare care să mărească gradul de conştientizare în rândul tinerilor cu privire la sistemele de clasificare existente. Anumite măsuri privind restricţionarea vânzărilor cu amănuntul sunt de asemenea considerate utile, pentru a preveni cumpărarea de către copii a unor jocuri destinate unei categorii de vârstă superioare.

A6-0051/2009 - Raport referitor la protecţia consumatorilor, în special a minorilor, în ceea ce priveşte utilizarea jocurilor video
Raportor: Toine Manders (ALDE, Olanda)
Procedură: iniţiativă proprie
Dezbatere: joi, 12 martie 2009
Vot: joi,12, martie 2009

Niciun comentariu: