A6-0064/2009 : Integritatea jocurilor de noroc pe internet
În conformitate cu principiul subsidiarităţii, pieţele europene ale jocurilor de noroc online sunt reglementate la nivel naţional. Spre deosebire de jocurile de noroc
tradiţionale,care dispun de un cadru de reglementare strict,menit să protejeze
consumatorii,există o nevoie evidentă de a clarifica cadrul legislativ al jocurilor de noroc online, potrivit raportului elaborat de Christel Schaldemose (PSE, Danemarca).
Estimările arată că, în 2003, piaţa comercială a jocurilor de noroc online din UE-25 a generat venituri brute de 51,5 miliarde EUR (sumă care reprezintă câştigurile operatorilor fără plăţile premiilor) iar creşterea rapidă a acestora pare a fi inevitabilă. Veniturile provenite din jocurile de noroc autorizate de guvern constituie de departe cea mai importantă sursă de venit pentru organizaţiile sportive din multe state membre.
Natura specifică a jocurilor de noroc online ridică anumite probleme decidenţilor politic din statele membre:
• jocurile de noroc online implică un element transfrontalier care le permite operatorilor de jocuri de noroc online să presteze servicii consumatorilor din alte state membre decât cel în care sunt instalaţi. Prin urmare, consumatorii nu pot şti în ce ţară este instalat operatorul lor de servicii.
• există riscul major ca operatorii de jocuri de noroc online să nu poată verifica
identitatea consumatorilor din moment ce persoanele care utilizează cărţi de credit
nu sunt neapărat şi posesorii de drept ai acestora.
• uşurinţa cu care poate fi creat un site de jocuri de noroc le permite operatorilor necinstiţi să apară şi să dispară de pe piaţă într-un interval scurt de timp.
• spre deosebire de jocurile de noroc convenţionale, operatorilor de jocuri de noroc
online le este foarte greu să verifice dacă clienţii sunt minori, se află sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe sau dacă au un comportament suspect.
Combaterea fraudei şi a altor activităţi infracţionale
Spălarea de bani şi economia neagră pot fi asociate cu jocurile de noroc şi pot afecta integritatea evenimentelor sportive. Ameninţarea integrităţii sportului şi a competiţiilor sportive afectează considerabil participarea populaţiei. Dacă un sport este perceput ca fiind manipulat pentru câştigul financiar al jucătorilor, al funcţionarilor sau al unor părţi terţe, în loc să fie practicat conform valorilor şi regulilor sale şi pentru plăcerea suporterilor, acest lucru ar putea duce la pierderea încrederii publicului.
Pariurile sportive constituie o formă de exploatare comercială a competiţiilor sportive.
Din acest motiv se recomandă statelor membre să protejeze competiţiile sportive
împotriva oricărei utilizări comerciale neautorizate, în special prin recunoaşterea drepturilor organizatorilor acestor competiţii şi prin instituirea de norme care să asigure câştiguri financiare corecte în beneficiul tuturor nivelurilor sportului profesionist şi amator.
Măsuri direcţionate către consumatori
Posibilitatea potenţial omniprezentă oferită de internet de a juca jocuri de noroc online în privat, cu rezultate imediate şi cu posibilitatea de a miza sume importante de bani generează un nou potenţial de a crea dependenţă de jocurile de noroc. Impactul complet asupra consumatorilor al formelor specifice de servicii de jocuri de noroc oferite online nu este însă cunoscut încă şi ar trebui cercetat mai detaliat.
O îngrijorare crescândă constă în posibilitatea tinerilor de a accesa jocurile de noroc online, atât în mod legal, cât şi ilegal. În acest context sunt necesare controale mai eficace ale vârstei iar jucătorii minori trebuie să fie împiedicaţi să joace variantele demonstrative de pe site-urile internet.
Cod de conduităPotrivit deputaţilor, un cod de conduită ar putea fi totuşi un instrument suplimentar folositor pentru atingerea unor obiective publice (şi private), dar acesta rămâne în ultimă instanţă un demers de autoreglementare, dirijat de industria în sine, şi nu poate deci servi decât drept măsură complementară legislaţiei, nu ca măsură de înlocuire.
A6- 0064/2009 - Raport referitor la integritatea jocurilor de noroc online
Raportoare: Christel Schaldemose (PSE, Danemarca)
Procedură: iniţiativă proprie
Dezbatere: luni, 9 martie 2009
Vot: marţi, 10 martie 2009
vineri, 6 martie 2009
Problemele jocurilor de noroc online
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu