Cum funcţionează bugetul UE în ţara dumneavoastră?

vineri, 6 martie 2009

Politica de extindere a UE

Stadiul negocierilor de aderare la UE - Croaţia, Turcia şi
FYROM

Miercuri, 11 martie, Parlamentul va dezbate stadiul negocierilor de aderare cu Croaţia, Turcia şi Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, dezbaterea fiind precedată dedeclaraţiile Comisiei şi ale Preşedinţiei cehe UE.
Parlamentul va adopta joi trei rezoluţii cu privire la stadiul negocierilor.
Informaţii de background
Comisia a adoptat, la 5 noiembrie 2008, documentul său anual de strategie privind politica de extindere a UE. Acesta subliniază rolul pe care politica de extindere a UE îl joacă în contextul interesului strategic al Uniunii de stabilitate, de securitate şi de prevenire a conflictelor. De asemenea, Comisia a examinat progresele realizate în Balcanii de Vest şi în Turcia pe parcursul anului 2008 şi identifică provocările viitoare.
Cu privire la Croaţia, ar putea fi posibil să se ajungă în etapa finală a negocierilor de aderare la sfârşitul anului 2009, sub rezerva ca toate condiţiile necesare să fie îndeplinite de Croaţia.
"Succesul depinde de capacitatea Croaţiei de a îndeplini condiţiile de aderare la UE. S-ar putea să fie nevoie de adaptarea calendarului indicativ în lumina progreselor realizate de Croaţia. Fără îndoială, mingea se află acum în terenul Croaţiei. Comisia va monitoriza îndeaproape îndeplinirea condiţiilor”, a declarat comisarul Olli Rehn cu ocazia prezentării raportului de ţară.
Turcia are o importanţă strategică majoră pentru UE şi pe această cale salut rolul
constructiv pe care această ţară l-a jucat în timpul crizei din Caucaz. De asemenea,
observ faptul că viaţa politică internă în 2008 a fost marcată de importante tensiuni politice. În prezent, aştept ca Turcia să îşi accelereze din nou eforturile de reformare. Ritmul negocierilor va continua să urmeze ritmul reformelor din Turcia”
, a declarat comisarul pentru extindere.
Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei a realizat progrese satisfăcătoare în ceea ce
priveşte reforma în domeniul judiciar şi punerea în aplicare a obligaţiilor prevăzute în ASA şi continuă să consolideze democraţia multietnică prin punerea în aplicare a Acordului de la Ohrid. Cu toate acestea, acest stat trebuie să asigure desfăşurarea de alegeri libere şi corecte şi să îmbunătăţească dialogul dintre principalele partide politice şi persoane implicate. De asemenea, au fost realizate unele progrese în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei, reforma administraţiei publice, îmbunătăţirea mediului de afaceri şi stimularea ocupării forţei de muncă. Sunt însă necesare eforturi suplimentare. Comisia va continua să monitorizeze îndeaproape progresele din aceste domenii.

Niciun comentariu: