La invitaţia adresată de membrii Comisiei pentru Petiţii a Parlamentului European, cu ocazia vizitei efectuate în România, în perioada 25-28 iunie 2008, arhiepiscopul-mitropolit Ioan Robu a avut oportunitatea de a se adresa, la 11 septembrie, direct Comisiei parlamentare, exprimându-şi speranţa că acest monument istoric de mare valoare - catedrala Sfântul Iosif - va putea fi salvat.
Potrivit petiţionarului, construirea noului edificiu în zona de protecţie a catedralei Sfântul Iosif (distanţa dintre noul imobil şi catedrală este de 8 metri), reprezintă o încălcare a Convenţiei pentru protejarea patrimoniul arhitectural european (Granada, octombrie 1985), la care România este parte din anul 1997.
În continuare, arhiepiscopul mitropolit a prezentat eforturile depuse pentru încetarea construirii acestei clădiri, prezentând întregul istoric al situaţiei. Conform celor declarate de petiţionar, autorizaţia de construcţie emisă de primăria sectorului 1 a fost emisă "ilegal, cu încălcarea flagrantă a legilor şi fără acordul notarial al Arhiepiscopiei."
Petiţionarii solicită Comisiei şi Parlamentului European sprijin pentru "punerea în aplicare a prevederilor Convenţiei de la Granada şi pentru activarea tuturor procedurilor legale în raport cu Guvernul şi Parlamentul României pentru a se putea pune de urgenţă în aplicare Hotărârile Senatului României, care acuză ilegalitatea şi inoportunitatea construcţiei mastodont."
În răspunsul din 29 noiembrie 2007, Comisia Europeană "nu poate identifica o încălcare a legislaţiei CE privind mediul pe baza informaţiilor furnizate", deoarece Directiva privind impactul asupra mediului (la care se face referire în petiţia nr. 67/2007) nu a fost aplicabilă în România la data lansării proiectului, deoarece la acea dată România nu era stat membru UE.
Nicolae Vlad Popa (PPE-DE) a declarat în cadrul Comisiei pentru Petiţii: "Am făcut un apel parţilor implicate să nu politizeze aceasta petiţie dat fiind faptul că în România se judecă procesul care să stabilească dacă construcţia este făcută cu bună credinţă sau rea credinţă. Această decizie este exclusiv în atribuţiile puterii judecătoreşti şi orice fel de presiune poate fi interpretată. Comisia va adresa o scrisoare Preşedintelui Parlamentului urmând ca acesta să informeze Guvernul de la Bucureşti asupra rezoluţiei votate în Parlamentul European şi să ceară găsirea unor soluţii acceptabile."
Victor Boştinaru (PSE) a reiterat, de asemenea, sprijinul său pentru acest caz, declarând: "De la început am fost împotriva construcţiei proiectului Cathedral Plaza (..) având în vedere că, Comisia Europeană a decis că nu există o bază legală europeană pentru această petiţie, propun transmiterea unei scrisori oficiale primului-ministru al României şi guvernului român pentru a ne furniza toate datele referitoare la această situaţie şi pentru a stabili responsabilii."
De reamintit este faptul că, la 11 octombrie 2007, Parlamentul European a adoptat o declaraţie scrisă (nr. 54/2007), în care se solicita luarea unor măsuri de protecţie a Catedralei Romano-Catolice Sfântul Iosif din Bucureşti, România. În acest document deputaţii europeni au condamnat ferm construcţia ilegală a acestei clădiri, care pune în pericol două edificii ale Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucureşti: catedrala Sf. Iosif şi palatul mitropolitan romano-catolic ─ ambele înscrise pe lista monumentelor istorice de arhitectură din România.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu