În data de 17 septembrie 2008, Parlamentul European va lansa pe internet, propriul său canal de televiziune: Europarltv. Începând cu această dată, orice persoană din lume cu acces la internet, va putea urmări în mod regulat un set de programe ce au ca temă activitatea Parlamentului European.
De ce un canal de televiziune parlamentar?
Parlamentul European şi-a asumat angajamentul ca activităţile sale să devină cât mai transparente şi inteligibile posibil pentru cetăţenii europeni. Aceştia au dreptul să afle şi să poată înţelege ceea ce se întâmplă în parlamentul lor. Un canal parlamentar reprezintă modalitatea modernă şi creativă prin care viaţa instituţiei poate fi adusă mai aproape de cetăţenii europeni.
De ce internet-ul?
Un canal de televiziune prin internet:
-este mai eficient din punct de vedere al costurilor decât un post de televiziune tradiţional;
-ţine pasul cu convergenţa tehnologiilor IT şi de televiziune precum şi de răspândirea rapidă a rețelelor de comunicații în bandă largă;
-este adaptat intereselor utilizatorului, mai degrabă decât celor ale postului de emisie, oferind acestuia o gamă largă de materiale ce pot fi urmărite la locul şi momentul alese de acesta, reprezentând totodată o "formă a democraţiei la cerere";
-se aliniază modelelor sociale în schimbare, având în vedre că mulţi europeni, în special persoanele tinere folosesc internetul din ce în ce mai des ca sursă de informare;
-este o cale considerabil mai eficientă de comunicare în multiple limbi
-reprezintă un mod eficient de adresare persoanelor din ţări terţe, în afara UE.
Care vor fi programele canalului de televiziune Europarltv?
Europarltv nu este un post unic, ci unul format din patru subdiviziuni, care se adresează unui public ţintă specific:
Parlamentul dumneavoastră (Your Parliament) este destinat celor interesaţi de politica la nivel UE: cetăţeni informaţi, grupuri industriale, parteneri sociali, lobby-işti, oameni de ştiinţă, precum şi celor care lucrează în instituţiile europene.
Vocea dumneavoastră (Your Voice) se adresează publicului larg, oferind posibilitatea unui conţinut generat de utilizator.
Europa Tânăra ( Young Europe) este destinat în special elevilor şi viitorului electorat european.
Parlamentul în direct (Parliament Live) oferă o acoperire continuă a evenimentelor din Parlament, în special a dezbaterilor din cadrul sesiunilor plenare, cu trimitere la arhivele audiovizuale ale sesiunilor anterioare, precum şi la activităţile comisiilor parlamentare din lunile ce urmează.
Totodată a fost creată o secţiune numită "Descoperiţi Parlamentul European" care oferă materiale de background despre Parlament, inclusiv profile ale deputaţilor europeni şi ale preşedinţilor parlamentului, programe despre grupurile politice şi comisii parlamentare, precum şi despre istoria şi modul de funcţionare a Parlamentului.
Cum s-a ajuns la înfiinţarea canalului de televiziune?
Parlamentul European a hotărât să folosească resurse externe pentru a înfiinţa acest post, organizând o licitaţie externă în scopul identificării a două companii: una pentru crearea platformei web, iar a doua pentru producţia de materiale destinate postului.
Parlamentul a semnat contracte în decembrie 2006 şi iulie 2007, cu TwoFour Digital, o companie britanică pentru suportul tehnic şi cu Mostra, o companie stabilită în Belgia, pentru conţinut.
Aceste două companii au colaborat pentru crearea, înainte de toate, a unui prototip al postului, prezentat în noiembrie 2007, şi acum, a versiunii online, cu o producţie estimată la minim 300 ore pe an, excluzând producţiile în direct.
Cine poate urmări acest post?
Oricine are acces la internet, va putea urmări postul pe internet, având posibilitatea de a alege între Windows Media şi Flash 9.
Pentru a maximiza difuzarea programelor şi a creşte numărul utilizatorilor, aceştia vor putea utiliza coduri şi URL-uri pentru a putea schimba imagini cu alţi utilizatori internet.
În cate limbi va emite postul?
Toate programele vor fi traduse în mai mult de 20 limbi, astfel încât acest site va fi unic în lume. Anumite programe vor fi sincronizate, altele subtitrate. Va exista acoperire în toate limbile UE, cu material limitat însă, în irlandeză, conform modelului website-ului Parlamentului.
Cât va fi de interactiv?
Parlamentul European este ferm angajat în a se asigura că postul este deschis interactivităţii. Carta Editorială subliniază că "postul va fi dezvoltat astfel încât să intensifice interactivitatea între Parlament şi cetăţenii europeni. Canalul de televiziune va facilita exprimarea opiniilor cetăţenilor cu privire la conţinutul postului.
Cine administrează canalul?
Activitatea canalului este reglementată de Carta Editorială care prevede principiile de bază:
"Canalul va respecta principiile serviciilor publice, urmărind obiective informaţionale şi educaţionale", şi
– "Canalul garantează că diversitatea de opinie în cadrul Parlamentului European este reflectată în conformitate cu o politică editorială de neutralitate şi nepărtinire, cu respectarea puterii relative a grupurilor politice".Biroul Parlamentului European (compus din Preşedintele PE, vicepreşedinţii şi chestorii) au invitat un grup consultativ, format din câte un membru al fiecărui partid politic şi prezidat de vicepreşedintele responsabil pentru informare şi comunicare pentru a asigura respectarea Cartei şi faptul că orice plângere din interiorul sau exteriorul instituţiei este tratată cu promptitudine.
Care vor fi costurile?
Bugetul anual prevăzut pentru acest canal este de 9 milioane Euro. Cea mai mare parte este destinată producţiei de programe şi serviciilor de traducere, cu sume mai mici destinate pentru dezvoltarea paginii web şi marketing-ul canalului.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu