Cum funcţionează bugetul UE în ţara dumneavoastră?

vineri, 1 iulie 2011

Puncte esenţiale ale sesiunii plenare: Strasbourg, 4-7 iulie 2011


  • Ambalaje alimentare: reguli noi și mai clare de etichetare
  • Instrumente financiare derivate şi sistemele de compensare a investitorilor
  • Cultivarea OMG-urilor: dreptul de a spune NU
  • Regulile de trafic: PE elimină lacunele legislative privind  infractorii străini
  • Alegeri Parlamentul European: Liste europene cu 25 de candidați?
  • Subvenții pentru regiuni: PE divizat ref. la crearea unei noi categorii de regiuni
  • Polonia preia conducerea UE de la Ungaria
  • Bugetul UE pe termen lung 2014-2020
  • Schengen: planurile de reintroducere a controalelor la frontieră
  • Rambursare a 381 milioane de euro României
  • RNP: Deputații pun întrebări Comisiei cu privire la negocierile cu Australia, Canada și SUA
  • Primăvara arabă: deputații discută ultimele evoluții din Siria, Yemen și Africa de nord

Valoarea energetică, precum și cantitățile de lipide, acizi grași saturați, carbohidrați, glucide, proteine și sare vor trebui să fie ușor de observat pe ambalajele alimentare, potrivit noilor reguli de etichetare ce urmează să fie votate miercurea viitoare de către deputații europeni. Scopul acestor reguli este să permită consumatorilor să facă alegeri  în cunoștință de cauză  și mai sănătoase atunci când achiziționează alimente.

PE urmează să ia o poziţie privind vânzarea în lipsă a instrumentelor financiare derivate şi sistemele de compensare a investitorilor
Trei propuneri de reglementare a instrumentelor derivate de tranzacționare, vânzarea în lipsă şi creșterea  compensării garantate a investitorilor pentru fraudă la 100.000 € vor fi votate săptămâna viitoare la Strasbourg. Deputaţii europeni responsabili pentru aceste texte legislative cer sprijinul plenului  pentru a-și consolida poziția în cadrul negocierilor cu statele membre.

Statele Membre trebuie să aibă libertatea de a decide dacă restricționează sau interzic culturi modificate genetic, potrivit unei modificări propuse în legislație. PE va decide marți dacă va susține recomandarea Comisiei pentru mediu de a permite statelor să invoce motive legate de mediu atunci când iau astfel de decizii, aspect exclus în propunerea făcută. Acest lucru ar asigura o bază legală mai puternică pentru asemenea decizii în contextul normelor existente în comerțul internațional. 

Cooperarea polițienească transfrontalieră va pune capăt impunității șoferilor vinovați de a fi circulat cu viteză foarte mare, sub influența alcoolului sau care nu au respectat culoarea roșie a semaforului într-un alt stat membru. Potrivit noilor propuneri legislative, poliția rutieră va fi autorizată să urmărească infractorii în statul membru UE de origine în cadrul unei cooperări consolidate cu autoritățile naționale din această țară. Parlamentul va adopta joi această nouă legislație (în a doua lectură), care a fost agreată și de statele membre. 

Pentru a încuraja participarea electoratului la alegerile europene, alegătorii vor avea la dispoziție, începând din 2014, două buletine de vot: o listă europeană și o listă a candidaților naționali, se arată într-o inițiativă legislativă ce va fi supusă votului joi, 7 iulie. Listele suplimentare la nivelul UE ar permite votanților alegerea a 25 de deputați adiționali, numărul lor ajungând astfel la 776. 

Eforturile pentru coeziune economică, socială și teritorială prin investiții la nivel local și regional, cofinanțate de UE, sunt un "succes story" care trebuie continuat, acum mai mult ca niciodată, a declarat deputatul Markus Pieper (PPE, DE), care a prezentat o rezoluție non legislativă privind " coeziunea și strategia pentru politica de coeziune după 2013". Parlamentul va vota modificările necesare pentru o mai mare transparență și un maximum efect de levier al fondurilor structurale.

Miercuri dimineață, prim-ministrul Donald Tusk va prezenta prioritățile președinției poloneze a Consiliului UE, al cărei principal obiectiv va fi să readucă Uniunea Europeană pe calea dezvoltării economice mai rapide și a unei comunități politice consolidate. În acest sens, președinția poloneză se va concentra pe trei priorități: integrarea europeană ca sursă a creșterii economice, o Europă sigură și deschisă. Primul ministru Orbán va face o sinteză a președinției ungare marți.

Deputații europeni vor dezbate bugetul UE pe termen lung - 2014-2020
Liderii grupurilor politice, sau reprezentanții lor, vor dezbate propunerile Comisiei privind noul cadru financiar multianual (CFM) și un nou sistem de resurse proprii. Președintele Barroso și Comisarul UE pentru Buget Lewandowski vor dezbate aceste propuneri în plenul Parlamentului marți, 5 iulie, începând cu ora 15.00, după ce le-au prezentat anterior în Conferința Președinților Parlamentului.

Parlamentul European va reacţiona la solicitarea Consiliului European pentru o clauză de salvgardare privind normele Schengen, de a permite reintroducerea excepţională a controalelor la frontierele interne într-o "situaţie cu adevărat critică", în cazul în care un stat membru, care se confruntă cu presiuni migratoare mari la frontierele externe, nu mai este în măsură să se conformeze obligaţiilor sale. Comisarul Cecilia Malmström va informa PE miercuri, la ora 21, cu privire la modul în care un astfel de mecanism ar funcţiona, înainte de prezentarea propunerii sale, în septembrie.

Parlamentul European va vota marți propunerea de reducere a contribuției României la bugetul de anul acesta cu 46 de milioane de euro. Suma totală ce urmează să fie returnată statelor membre este de 4,54 miliarde de euro. Acești bani reprezintă surplusul rămas din anul financiar 2010. Din acest total, 2,72 miliarde de euro reprezintă excedentele din programele implementate în 2010. Restul de bani provine din amenzi, dobânzi aplicate plăților întârziate și surplusuri rezultate din diferențele cursului de schimb.
Infokit "Bugetul UE pe scurt" (cheltuieli, contribuții)


Înrăutățirea situației din Yemen, Siria și Bahrein, ca și stadiul actual al reformelor în lumea arabă și Africa de nord vor constitui principalele puncte ale dezbaterilor de miercuri cu Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant pentru Politica Externă. Trei rezoluții vor fi supuse la vot joi.

Mai multe informații

Niciun comentariu: