Cum funcţionează bugetul UE în ţara dumneavoastră?

miercuri, 19 ianuarie 2011

Haiti: Deputaţii europeni îngrijorați de fragilitatea statului şi de criza politică

Un an de după cutremur, situaţia rămâne haotică în Haiti, ţara este încă într-o situaţie de urgenţă şi reconstrucţia de abia a început, spun deputaţii europeni într-o rezoluţie, recunoscând în acelaşi timp eforturile considerabile făcute de către ONG-uri pe teren. De asemenea, se atrage atenţia asupra slabei capacități a statului haitian şi asupra riscului ca actuala criză politică să se deterioreze şi mai mult.

Apreciind activitatea organizaţiilor umanitare active în Haiti, membrii parlamentului european consideră că o mai bună comunicare este necesară cu privire la efectele care nu au beneficiat de vizibilitate ale intervenţiei umanitare, pentru că datorită acestora situaţia de pe teren a fost adusă sub control.

Epidemia de holeră recentă a subliniat atât incapacitatea aproape totală a statului Haiti de a se confrunta cu o boală uşor de prevenit şi vindecat, cât şi limitele ajutorului internaţional într-o ţară care se bucură de o desfăşurare masivă de actori umanitari (12 000 de ONG-uri). Actorii umanitari "nu trebuie și nu mai pot continua să compenseze slăbiciunile statului haitian sau să se substituie acestuia." Prin urmare, statul haitian este chemat să își respecte angajamentele, consolidându-si autoritatea şi dezvoltând capacitatea instituţiilor locale şi naţionale.

Reconstrucţie are nevoie de stabilitate si voință politică
În urma rezultatelor contestate ale alegerilor prezidenţiale şi legislative, care au avut loc în noiembrie 2010, deputaţii europeni sunt profund preocupați de actuala criză politică.

UE trebuie să facă tot posibilul pentru a susține un proces electoral transparent şi legitim și o buna desfășurări a celui de-al doilea tur de scrutin, reportat pentru luna februarie, astfel încât să se prevină intrarea țării într-o criză mai profundă. "Doar un președinte ales și legitim și parlamentari legitimi vor putea lua deciziile necesare, iar reconstrucția țării se poate face numai într-un climat stabil și cu voință politică," au subliniat deputaţii europeni.


Mai multe informaţii

Rezoluția Parlamentului European din 10 Februarie 2010, referitoare la cutremurul din Haiti
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P7-TA-2010-0015+0+DOC+XML+V0//RO

Textul adoptat va putea fi găsit aici (click pe 19 Ianuarie 2011)

Niciun comentariu: