Cum funcţionează bugetul UE în ţara dumneavoastră?

vineri, 6 martie 2009

Sesiunea plenară a Parlamentului European

Punctele esenţiale ale sesiunii plenare – a Parlamentului European
Strasbourg, 9-12 martie 2009

o Pregătirea Consiliului European din 19-20 martie 2009
o Acord final asupra pachetului maritim
o Reducerea emisiilor industriale
o Eurvigneta: taxa de drum pentru vehiculele grele, inclusiv pentru congestionarea traficului
o Extindere: rapoartele de progrese 2008 Croaţia, Turcia şi FYROM
o Jocurile video şi protecţia minorilor
o Situaţia romilor în UE
o Promovarea calităţii produselor alimentare europene
o Degradarea terenurilor agricole
o 11.8 milioane euro României pentru inundaţiile din iulie 2008
o Premiul PE pentru jurnalism - termen de înscriere 31 martie

Pregătirea Consiliului European
Dezbaterea prioritară din 11 martie se va axa asupra pregătirii Consiliului European din 19-20 martie, în special implementarea Strategiei Lisabona. Declaraţiile Comisiei Europene şi ale Consiliului vor fi urmate de dezbaterea a trei rapoarte care se referă la planul european de redresare economică, linii directoare pentru ocuparea forţei de muncă şi investiţii în economie reală în contextul politicii de coeziune.

Acord între Parlament şi Consiliu asupra pachetului maritim
Parlamentul European va vota în plen, în a treia lectură, un pachet legislativ constând din 7 rapoarte, cunoscut drept Erika III, care au ca obiectiv îmbunătăţirea siguranţei maritime prin prevenirea accidentelor şi a poluării. Propunerile legislative încearcă, de asemenea, să îmbunătăţească siguranţa pasagerilor şi a echipajelor în faţa riscurilor de accidente.

Reducerea emisiilor poluante de la instalaţii industriale - raportor Holger Krahmer (ALDE, Germania)
Emisiile poluante care provin de la mii de instalaţii industriale din UE trebuie reduse în continuare, dar într-un mod flexibil, se arată în raportul Comisiei pentru mediu a PE. Deputaţii susţin propunerea Comisiei de revizuire a regulilor existente, dar au introdus noi prevederi, ca de exemplu introducerea unei limite a emisiilor la nivel european, o mai mare flexibilitate pentru acordarea permiselor, excepţii pentru instalaţii de mici dimensiuni şi o mai bună informare a publicului larg.

Eurvigneta: taxa de drum pentru vehiculele grele - inclusiv pentru congestionarea traficului
- raportor Saïd El Khadraoui (PSE, Belgia)
Parlamentul va adopta reguli comune pentru impunerea taxei de drum asupra vehiculelor grele de transport de mărfuri. Acestea vor trebui să plătească pentru costurile externe, ca de exemplu poluarea aerului, fonică şi congestionarea traficului rutier.

Stadiul negocierilor de aderare la UE - Croaţia, Turcia şi FYROM
Miercuri, 11 martie, Parlamentul va dezbate rapoartele de progrese elaborate de Comisia Europeană în 2008 pentru statele candidate Croaţia, Turcia şi Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, dezbaterea fiind precedată de declaraţiile Comisiei şi ale Preşedinţiei cehe UE. Parlamentul va adopta joi, 12 martie, trei rezoluţii cu privire la stadiul negocierilor de aderare cu aceste ţări.

Jocurile video şi protecţia minorilor - raportor Toine Manders (ALDE Olanda)
Piaţa jocurilor video este o piaţă mondială, cu o dezvoltare foarte rapidă şi din ce în ce mai populară în rândul adulţilor. Deputaţii europeni consideră că sunt necesare o protecţie şi o informare corecte pentru consumatori cu privire la produsele pe care le cumpără şi mai ales la adecvarea produsului la vârsta utilizatorului. Raportul elaborat de Toine Manders (ALDE Olanda)propune un sistem paneuropean de etichetare şi un control mai strict al accesului la conţinutului jocurilor prin crearea unui "buton roşu" care să dea posibilitatea părinţilor de a dezactiva un joc sau de a restricţiona accesul pentru anumite ore.

Integritatea în contextul jocurilor de noroc online - raportor Christel Schaldemose (PSE, Danemarca)
În conformitate cu principiul subsidiarităţii, pieţele europene ale jocurilor de noroc online sunt reglementate la nivel naţional. Spre deosebire de jocurile de noroc tradiţionale, care dispun de un cadru de reglementare strict, menit să protejeze consumatorii, este nevoie evidentă de a clarifica cadrul legislativ al jocurilor de noroc online.

Situaţia romilor în UE - Integrare socială prin educaţie şi acces pe piaţa muncii - raportor Magda Kósáné Kovács (PSE, Ungaria)
Comisia PE pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale prezintă într-un raport detaliat situaţia socială a romilor în UE. În raport se subliniază că promovarea incluziunii sociale şi a accesului romilor pe piaţa muncii trebuie să răspundă condiţiei fundamentale prealabile a acordării de drepturi sociale şi politice egale. "În cazul romilor, cetăţenia naţională şi cetăţenia Uniunii au suferit o depreciere şi aceştia nu au beneficiat într-un mod corespunzător de avantajele care decurg din extindere, ceea ce a agravat marginalizarea lor sub mai multe aspecte, crescând riscul de discriminare multiplă cu care se confruntă", se arată în raport.

Promovarea calităţii produselor alimentare europene - raportor Maria Petre (PPE-DE, România)
Simplificarea normelor de comercializare, o mai bună informare a consumatorilor în special asupra originii produselor alimentare, protejarea mai bună a produselor europene de calitate pe plan internaţional - acestea sunt unele din cele mai importante propuneri ale raportului doamnei Petre privind garantarea calităţii alimentelor - armonizare sau recunoaştere reciprocă a standardelor. Raportul, ce va fi adoptat de plenul Parlamentului European la data de 12 martie 2009, vine ca răspuns la Cartea Verde a Comisiei Europene privind calitatea produselor agricole.

Degradarea terenurilor agricole - raportor Vicenzo Aita (GUEN, Italia)
Presiunile asupra solurilor sunt din ce în ce mai mari, acestea fiind supuse secetei, eroziunii, reducerii biodiversităţii, incendiilor, salinizării sau deşertificărilor. Raportul Aita propune o serie de măsuri pentru elaborarea unei strategii europene de restaurare şi de conservare a terenurilor agricole, precum şi pentru introducerea unor instrumente specifice în cadrul politicii agricole comune, susţinând crearea unui fond pentru soluţionarea provocărilor menţionate.

PE aprobă 11.8 milioane euro acordate României pentru pagubele provocate de inundaţiile din iulie 2008 - raportor Jutta Haug (PSE, Germania)
Parlamentul European va aproba primul proiect rectificativ pe 2009, în care se solicită mobilizarea sumei de 11,8 milioane EUR din Fondul de Solidaritate al UE (FSUE), în urma efectelor inundaţiilor care au afectat România în iulie 2008.

Protocol adiţional la Acordul CE-Africa de Sud datorită aderării României şi Bulgariei la UE - raportor Josep Borelles Fontelles (PSE, Spania).
Ca urmare a aderării României şi Bulgariei la UE, Parlamentul European îşi va da avizul conform cu privire la propunerea de decizie a Consiliului privind încheierea unui protocol adiţional la Acordul privind comerţul, dezvoltarea şi cooperarea între Comunitatea Europeană şi statele sale membre, pe de o parte, şi Republica Africa de Sud, pe de altă parte, pentru a ţine seama de aderarea Republicii Bulgaria şi a României la Uniunea Europeană.

Întrebare orală privind situaţia copiilor migranţilor din UE

Deputatul Jan Andersson (PSE, Suedia), în numele Comisiei pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale a adresat o întrebare orală Comisiei. Situaţia copiilor migranţilor din UE care sunt lăsaţi singuri în statul membru de provenienţă, în timp ce părinţii lor emigrează în căutarea unui loc de muncă în alt stat membru a stârnit îngrijorare în unele state membre în ultimii doi ani. Conform studiului realizat de UNICEF şi asociaţia „Alternative sociale” în România, în 2008, în cazul a aproximativ 350 000 de copii, unul dintre părinţi lucrează în străinătate, iar în cazul a 126 000, ambii părinţi.
Gestionare integrată a frontierelor în Uniunea Europeană - raportor Jeanine Hennis-Plasschaert (ALDE, Olanda)
Crearea spaţiului Schengen a presupus o regândire a conceptului de „gestionare integrată a frontierelor” propus de către Consiliul European de la Laeken din 2001. Raportul elaborat de Jeanine Hennis-Plasschaert (ALDE, Olanda) analizează propunerile Comisiei Europene referitoare la luarea de noi măsuri în vederea unei gestionări cu adevărat integrate a frontierelor pentru a realiza cele două obiective privind sporirea securităţii şi facilitarea călătoriilor resortisanţilor din ţările terţe.

Provocările legate de aprovizionarea cu petrol - raportor Herbert Reul (PPE-DE, Germania)
În raportul ce urmează a fi adoptat marţi, 10 martie, de Parlament, sunt enumerate măsurile pentru asigurarea în viitor a aprovizionării cu petrol a UE. Deputaţii solicită exploatarea comercială a resurselor petroliere neconvenţionale, extinderea şi securizarea rutelor de transport şi reducerea consumului de petrol în sectorul transporturilor. Grupurile politice PPE si PSE au depus o rezoluţie alternativă la prezentul raport.

Politica de concurenţă în Uniunea Europeană în perioada 2006-2007 - raportor Jonathan Evans (PPE-DE, Marea Britanie),
În raportul elaborat la nivelul comisiei pentru afaceri economice şi monetare se analizează politica de concurenţă din Uniunea Europeană în perioada 2006-2007, aşa cum rezultă din rapoartele publicate de Comisia Europeană pe această temă. Deputaţii consideră că politica de concurenţă trebuie consolidată pe piaţa produselor alimentare, unde furnizorii pot face abuz de poziţie dominantă. Deputaţii solicită Comisiei să realizeze o analiză care să prezinte efectele relaţiei de inegalitate dintre producătorii de alimente şi comercianţii cu amănuntul.

Dezbateri privind cazurile de încălcare a drepturilor omului.

Sesiunea plenară se va încheia cu trei dezbateri referitoare la situaţia drepturilor omului în lume. Subiectele aflate pe agendă sunt: Guineea-Bissau, Filipine, sprijin pentru Tribunalul special pentru Sierra Leone.

Premiul PE pentru Jurnalism (EPPJ) la a doua ediţie - termen limită de înscriere 31 martie!
Parlamentul European va acorda Premiul pentru Jurnalism pentru a doua oară, în octombrie 2009, jurnaliştilor care au publicat/difuzat materiale cu privire la afaceri europene sau au promovat o mai bună înţelegere a instituţiilor şi/sau a politicilor UE.
Premiul va fi acordat la patru categorii diferite: presa scrisă, radio, televiziune şi internet. Câştigătorul fiecărei categorii va primi €5 000.
Înscrieţi-vă acum: http://www.eppj.eu

Sursa:
European Parliament
Directorate General for Communication

Transmite:
Centrul EUROPE DIRECT Botoşani
APC Botoşani, Piaţa Centrală a municipiului Botoşani
Tel: 0231 51 73 43; 072 771 07 03

Niciun comentariu: