A6-0046/2009 : Emisii industriale (prevenirea şi controlul integrat al poluării) (Reformare)Emisiile poluante care provin de la mii de instalaţii industriale din UE trebuie reduseîn continuare, dar într-un mod flexibil, se arată în raportul Comisiei pentru mediua PE.
Deputaţii susţin propunerea Comisiei de revizuire a regulilor existente, dar
au introdus noi prevederi,ca de exemplu introducerea unei limite a emisiilor la
nivel european, o mai mare flexibilitate pentru acordarea permiselor, excepţii pentru
instalaţii de mici dimensiuni şi o mai bună informare a publicului larg.
Directiva privind emisiile industriale (prevenirea şi controlul integrat al poluării - PCIP) are ca obiectiv reducerea poluării provenind de la diferite surse industriale din întreaga UniuneEuropeană.
Operatorii care intră sub incidenta directivei (în jur de 52 000 de instalaţii
industriale) sunt obligaţi să obţină un permis de mediu de la autorităţile naţionale, permis cepoate fi emis doar dacă anumite condiţii sunt respectate.
Prezenta revizuire prevede reducerea poverii administrative pentru industrie şi autorităţi publice prin simplificarea şi clarificarea regulilor existente şi prin comasarea a şapte directe europene într-un singur text legislativ.
Introducerea unor valori limită a emisiilor
Deputaţii europeni au insistat asupra introducerii unor valori limită de emisii mai stricte pentru anumite categorii de instalaţii de ardere şi pentru substanţe poluante precum SO2, NOx, praf şi CO. Valorile limită de emisie pot fi suplimentate cu parametri sau cu măsuri tehnice echivalente, cu condiţia să se obţină un nivel echivalent de protecţie a mediului.
Pentru a reduce recurgerea la derogări, care duc la distorsionarea pieţii, deputaţii europeni consideră necesară introducerea unor valori limită de emisii, care nu pot fi depăşite în niciun caz.
Potrivit raportorului Holger Krahmer (ALDE, Germania), această obligativitate va "crea o reţea de siguranţă europeană ale cărei reguli trebuie să fie respectate de fiecare instalaţie."
Revizuirea legislativă se va adresa instalaţiilor de ardere, instalaţiilor de incinerare a deşeurilor şi instalaţiilor producătoare de dioxid de titanium. Deputaţii europeni sunt de acord cu introducerea instalaţiilor de ardere medii (între 20 şi 50 MW), sub incidenţa directivei, dar au pledat pentru excluderea instalaţiilor (sub 50 MW) şi care nu operează mai mult de 500 de ore pe an.
Inspecţii
Pe baza planului de inspecţii, autoritatea competentă întocmeşte în mod regulat programe de inspecţie şi stabileşte frecvenţa vizitelor la faţa locului pentru diversele tipuri de instalaţii.
În urma amendamentelor propuse de deputaţii europeni, statele membre trebuie să se
asigure că sunt disponibile suficiente persoane calificate pentru a efectua inspecţiile.
Aceste programe includ cel puţin o vizită inopinată la faţa locului la fiecare optsprezece luni, pentru fiecare instalaţie. Această frecvenţă este crescută la cel puţin o vizită la şase luni dacă în urma unei inspecţii s-a constatat nerespectarea condiţiilor de autorizare.
În cazul în care programele respective se bazează pe o evaluare sistematică a riscurilor de mediu asociate instalaţiilor individuale în cauză, frecvenţa vizitelor la faţa locului poate fi redusă la minimum o vizită la 24 de luni, se arată în raportul PE.
Informarea publicului
Raportul în urma inspecţiei se comunică operatorului în cauză în termen de două luni.
Raportul este pus la dispoziţia publicului pe internet de către autoritatea competentă întermen de patru luni de la efectuarea inspecţiei.
A6-0046/2009 - Raport referitor la propunerea de directivă a Parlamentului European şi a Consiliului privind emisiile industriale (prevenirea şi controlul integrat al poluării)
Raportor: Holger Krahmer (ALDE, Germania)
Procedura: codecizie, reformare
Vot. marţi, 10 martie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu