A6-0088/2009 : Garantarea calităţii produselor alimentare - armonizare sau recunoaşterereciprocă a standardelor
Simplificarea normelor de comercializare, o mai bună informare a consumatorilor,în special asupra originii produselor alimentare,protejarea mai bună a produselor
europene de calitate pe plan internaţional - acestea sunt unele din cele mai
importante propuneri ale raportului elaborat de Maria Petre (PPE-DE, România) privind garantarea calităţii alimentelor - armonizare sau recunoaştere reciprocă a
standardelor.
Raportul ce va fi adoptat de plenul Parlamentului European, la data de 12 martie 2009,vine ca răspuns la Cartea Verde a Comisiei Europene privind calitatea produselor agricole.
Cerinţe în materie de producţie şi standarde de comercializare
"Standardele de comercializare ale UE prevăd, pentru un număr important de produse agricole şi pentru anumite produse alimentare finite, definiţii ale produselor, standarde minime, categorii de produse şi cerinţe de etichetare pentru informarea consumatorilor. Scopul lor trebuie să fie de a-i ajuta pe fermieri să livreze produse de o calitate care să corespundă aşteptărilor consumatorilor, să nu-i dezamăgească pe aceştia şi să faciliteze compararea preţurilor pentru diferite calităţi ale produselor. Consumatorii devin din ce în ce mai sensibili la contribuţia agriculturii la durabilitate, schimbările climatice, siguranţa
alimentelor, biodiversitate, bunăstarea animalelor şi deşertificare", a declarat deputata MariaPetre.
Raportoarea doreşte reducerea gradului de complexitate al sistemului european al
standardelor de bază şi numeroasele prevederi la care trebuie să se conformeze agricultorii europeni. Ea s-a exprimat în favoarea unei simplificări şi pentru adoptarea unor reguli care să garanteze în mod suficient siguranţa alimentară europeană.
"Uniunea Europeană trebuie să insiste asupra respectării de către toate produsele
alimentare a standardelor de producţie, în special a celor ce privesc igiena şi siguranţa.Dincolo de asta, Uniunea Europeană trebuie să asigure un nivel egal al concurenţei produselor autohtone cu cele din statele terţe", afirmă europarlamentarul român.
Maria Petre menţionează în raport că în general este nevoie de acele sisteme de asigurare acalităţii promovate în statele membre care deja se bucură de o largă recunoaştere la nivelul consumatorului european şi că nu este de dorit să se realizeze o uniformizare şi unificarea tuturor sistemelor de calitate în unul singur.
Sisteme specifice de calitate ale UE
„Indicaţiile geografice” includ atât „denumirea de origine protejată” (DOP), cât şi „indicaţiile geografice protejate” (IGP). Pentru ca o denumire să se califice pentru DOP, toate etapele producţiei trebuie să aibă loc, în principiu, în aria geografică vizată, iar caracteristicile produsului trebuie să se datoreze exclusiv sau în principal originii geografice a acestuia. Pentru ca o denumire să se califice pentru IGP, cel puţin o etapă a producţiei trebuie să aibă loc în aria geografică vizată, iar legătura cu aria în cauză poate fi justificată
printr-o calitate specifică, reputaţie sau alte caracteristici ale produsului legate de aria geografică.
Raportul PE sprijină instituirea unor sancţiuni drastice care să descurajeze utilizarea neautorizată a acestor instrumente, astfel încât statele membre să aibă obligaţia de a aplica
aceste sancţiuni automat în cazul contrafacerii sau imitării denumirilor protejate.
Se atrage atenţia asupra faptului că produsele regionale au o mare importanţă pentru
economiile şi comunităţile locale şi, prin urmare, trebuie combătută orice propunere de limitare a numărului de indicaţii geografice ce pot fi înregistrate.
În ceea ce priveşte dimensiunea internaţională, există anumite probleme de competitivitate în raport cu principalii parteneri comerciali ai UE. PE este îngrijorat de presiunea exercitată de produsele din ţările emergente, care nu se ridică la acelaşi nivel de siguranţă şi calitate şi beneficiază de multe ori de un control îndoielnic; reafirmă în acest sens nevoia implementării conceptului de "acces la piaţă calificat", susţinut în numeroase rezoluţii ale
Parlamentului European.
A6-0088/2009 - Raport referitor la asigurarea calităţii alimentelor - incluzând armonizarea şi recunoaşterea reciprocă a standardelor
Raportoare: Maria Petre (PPE-DE, Romania)
Procedură: iniţiativă proprie
Dezbatere: luni, 9 martie 2009
Vot: marţi, 10 martie 2009
vineri, 6 martie 2009
Promovarea calităţii produselor alimentare
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu