A6-0086/2009 : Problema deteriorării terenurilor agricole în UE, în special în Europa de Sud:
Soluţia oferită de instrumentele politicii agricole a UE
Presiunile asupra solurilor sunt din ce în ce mai mari, acestea fiind supuse
secetei, eroziunii, reducerii biodiversităţii, incendiilor, salinizării sau deşertificărilor.
Raportul comisiei de agricultură propune măsuri pentru elaborarea unei
strategii europene de restaurare şi conservare a terenurilor agricole, pentru introducerea unor instrumente specifice în cadrul politicii agricole comune,
susţinând crearea unui fond pentru soluţionarea provocărilor menţionate.
În raportul din iniţiativă proprie, elaborat de Vicenzo Aita (GUEN, Italia), sunt evidenţiate efectele negative pe care le produc schimbările de mediu asupra tipurilor de culturi şi asupra productivităţii solurilor, subliniindu-se că o legislaţie comunitară este necesară pentru a îmbunătăţi gama şi tipul de intervenţii în acest domeniu.
Deputaţii propun astfel mai multe măsuri pentru îmbunătăţirea sistemelor de irigaţii şi lupta împotriva incendiilor, pentru favorizarea împăduririlor şi încurajarea practicării unor culturi mai bine adaptate la mediul înconjurător caracteristic fiecărei regiuni.
Propunerile eurodeputaţilor privesc în principal adoptarea unor planuri de gestiune durabilă a apelor şi ameliorarea sistemelor de irigaţie şi de reţinere a apei ("lacuri de deal", terase) şi acordarea unei atenţii deosebite programelor de împădurire, mai ales a terenurilor agricole marginale sau poluate, folosind, de exemplu, arbuşti mai rezistenţi la foc, care să permită combaterea eroziunii şi să nu necesite irigaţii abundente.
O atenţie specială va fi acordată folosirii mai frecvente a culturilor adaptate la un mediu arid (lucrări de suprafaţă, rotaţia culturilor, controlul evaporărilor, fertilizare orientată) şi se propune acordarea unor "certificate verzi" şi a unor prime pentru agricultorii care contribuie la menţinerea păşunilor şi a suprafeţelor împădurite. Deputaţi susţin de asemenea ca finanţările pentru proiectele de recuperare şi gestionare durabilă a solurilor agricole să se acorde, în mod prioritar, întreprinderilor care sunt conduse de tineri agricultori.
Parlamentarii au cerut Comisiei Europene să includă riscul de degradare a solurilor şi de deşertificare printre criteriile de clasificare ca zonă de munte, insulară sau cu dezavantaje naturale, în propunerea sa legislativă de clasificare a acestor zone, prevăzută pentru acest an.
Statelor membre li se solicită adoptarea unei poziţii comune asupra proiectului de directivă cadru referitoare la protecţia solurilor, blocat de mai multe luni la nivelul Consiliului.
A6-0086/2009 - Raport referitor la problema deteriorării terenurilor agricole în UE, în special în Europa de sud: soluţia oferită de instrumentele politicii agricole a UE
Raportor:Vincenzo Aita (GUEN, Italia)
Procedură: iniţiativă proprie
Dezbatere: joi, 12 martie 2009
Vot: joi, 12 martie 2009
vineri, 6 martie 2009
Degradarea terenurilor agricole
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu