Dezbatere în plenul Parlamentului European cu privire la situaţia din Georgia
Majoritatea deputaţilor au subliniat necesitatea respectării integrităţii teritoriale a Georgiei, declarând că reacţiile Rusiei au fost disproporţionate şi solicitând o întărire a politicii de vecinătate UE. Totodată a fost subliniată importanţa de a reduce dependenţa faţă de aprovizionarea cu energie din Rusia. Unii membrii au condamnat recunoaşterea Abhaziei şi a Osetiei de Sud, în timp ce alţii au pus sub semnul întrebării caracterul adecvat al acţiunilor iniţiale ale Georgiei.
Rezoluţia privind situaţia din Georgia: Rusia trebuie să-şi onoreze toate angajamentele
Parlamentul European a adoptat, în data de 3 septembrie, rezoluţia cu privire la situaţia din Georgia. Dezbaterea pe această temă a avut loc la 1 septembrie, cu participarea Preşedinţiei franceze şi a Comisiei Europene. Deputaţii europeni condamnă acţiunea militară a Rusiei, solicită o misiune UE de monitorizare şi facilitarea vizelor pentru cetăţenii georgieni. Rezoluţia a fost adoptată cu 549 voturi pentru, 68 împotrivă şi 61 abţineri.
Rezoluţia Parlamentului European privind deţinuţii palestinieni din Israel
Deputaţii europeni au salutat recenta decizie a guvernului israelian de a elibera 198 de deţinuţi palestinie! ni. Această măsură este "un gest pozitiv care contribui e la consolidarea puterii Autorităţii Palestiniene şi la instituirea unui climat de încredere reciprocă" potrivit rezoluţiei prezentate de patru grupuri politice (socialist, liberal, verzi şi GUE) şi andosată în data de 4 septembrie 2008.
Aprobarea de către PE a încheierii protocoalelor la trei Acorduri de parteneriat şi cooperare, pentru a ţine seama de aderarea României şi a Bulgariei la UE
Parlamentul European a adoptat cu o largă majoritate, la 2 septembrie 2008, în procedura de consultare, trei rapoarte, redactate de Jacek Saryusz-Wolski, (PPE-DE, Polonia).
"Pachetul Telecom": o mai bună protecţie a drepturilor utilizatorilor
Pachetul Telecom, format din trei directive, va reforma cadrul actual al comunicaţiilor electronice, care datează di! n 2002. Noua legislaţie propune crearea unui organism european pentru autorităţile de reglementare de telecomunicaţii, coordonarea spectrului de frecvenţe radio în cadrul UE, precum şi revizuirea regulilor cu privire la accesul la reţele şi tarife mai transparente.
Mai multă competiţie în ce priveşte sistemele informatizate de rezervare pentru transportul aerian
Parlamentul european susţine simplificarea şi modernizarea normelor cu privire la sistemul informatizat de rezervare, deoarece aceasta va contribui la creşterea competiţiei, ceea ce va duce la reducerea costurilor de distribuţie a biletelor de avion şi, în consecinţă, a preţurilor acestora.
Utilizarea Sistemului de Informaţii privind Vizele (SIV)
Parlamentul Euro! pean s-a exprimat, în primă lectură, cu privire la o propun ere din partea Comisiei Europene referitoare la utilizarea Sistemului de Informaţii privind Vizele (SIV), în conformitate cu Codul Frontierelor Schengen.
Inegalitatea între femei şi bărbaţi persistă
În pofida progreselor semnificative înregistrate, persistă multe inegalităţi între femei şi bărbaţi, se menţionează în raportul din iniţiativă proprie, elaborat de eurodeputata Iratxe García Pérez (PSE, Spania), membră a comisiei parlamentare pentru drepturile omului şi egalitatea de gen. Un obstacol major în calea egalităţii reprezintă violenţa împotriva femeilor, fiind una dintre cele mai răspândite încălcări ale drepturilor omului, care nu cunoaşte limite geografice, economice sau sociale.
Publicitatea este încă discriminatorie
Discriminarea bazată pe motive de gen este încă larg răspândită în mass-media, potrivit raportului "Influenţa marketing-ului şi a publicităţii asupra egalităţii dintre femei şi bărbaţi". Se afirmă că, în continuare, stereotipurile legate de femei şi bărbaţi în mesajele publicitare sunt larg răspândite.
Întărirea capacităţii de acţiune a Eurojust
La 2 septembrie au fost votate trei rapoarte din domeniul justiţiei: îmbunătăţirea principiului recunoaşterii reciproce a hotărârilor judecătoreşti în materie penală între statele membre, consolidarea competenţelor Eurojust şi Reţeaua Judiciară Europeană.
Clasificarea, etichetarea şi ambalarea substanţelor chimice - sistemul GHS va fi preluat la nivel UE
Plenul Parlamentului European a căzut de acord cu Consiliul asupra unui compromis cu privire la preluarea în dreptul UE a sistemului GHS (Globally Harmonised System of Classification and Labelling of Chemicals). Noile reguli sunt similare cu cele deja existente în UE, dar anumite modificări, în cele mai multe cazuri de natură tehnică, vor trebui efectuate.
Sancţiuni UE mai puternice şi mai eficace
Raportul elaborat de Hélène Flautre (Grupul Verzilor/ALE, Franţa), care trece în revistă politica de sancţiuni a Uniunii, subliniază că recurgerea la sancţiuni trebuie să fie consecventă cu strategia de ansamblu a Uniunii şi reprezintă unul din instrumentele ce pot fi utilizate pentru a pune în aplicare politica europeană în domeniul drepturilor omului.
Animalele clonate şi utilizarea acestora în consumul alimentar
Parlamentul European a votat, la 3 septembrie, o rezoluţie depusă de comisia pentru agricultură cu privire la clonarea animalelor în scopul producţiei de alimente.
Ingrid Betancourt se va adresa Parlamentului European în cadrul sesiunii plenare din 8 octombrie 2008, de la Bruxelles
În urma invitaţiei făcute de preşedintele Parlamentului European Hans-Gert Pöttering, Ingrid Betancourt se va adresa Parlamentului European în cadrul sesiunii solemne din 8 octombrie 2008. În cadrul Conferinţei Preşedinţilor (liderii grupurilor politice din Parlamentul European, Hans-Gert Pöttering a anunţat că Ingrid Betancourt a dat curs invitaţiei adresate de către Parlamentul European.
Deschiderea sesiunii plenare
Hans-Gert Pött ering, preşedintele Parlamentului European, a oferit detalii cu privire la lucrările ce au loc în urma prăbuşirii parţiale a plafonului din sala pentru şedinţele plenare de la Strasbourg. Tavanul va fi înlocuit complet şi se vor efectua studiile necesare pentru a garanta siguranţa membrilor PE şi a angajaţilor. De asemenea, şi-a exprimat speranţa că sesiunea plenară de la sfârşitul lunii septembrie se va putea desfăşura la Strasbourg.
Următoarea sesiune a Parlamentului European va avea loc între 22 şi 25 septembrie.
vineri, 12 septembrie 2008
Sinteza sesiunii plenare, Strasbourg 1-4 septembrie 2008
Etichete:
afaceri europene,
Parlamentul European,
Uniunea Europeana
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu