A6-0035/2009 : Confruntarea cu problemele legate de aprovizionarea cu petrol
În raportul elaborat de Herbert Reul (PPE-DE, Germania), sunt enumerate măsurile pentru asigurarea în viitor a aprovizionăriicu petrol a UE. Deputaţii solicită exploatarea comercială a resurselor petroliere neconvenţionale, extinderea şi securizarea rutelor de transport şi reducereaconsumului de petrol în sectorul transporturilor.
Petrolul deţine în prezent o cotă de aproape 37 la sută din consumul de energie brut al Uniunii Europene. Astfel, petrolul este, de departe, cea mai importantă sursă de energieprimară, situându-se înaintea gazelor naturale, combustibililor solizi şi energiei nucleare.
Utilizarea petrolului şi a altor surse de energie cu un nivel ridicat de emisii de dioxid de carbon ar trebui redusă, atât prin creşterea eficienţei energetice, cât şi printr-o trecere la soluţii neutre din punct de vedere al emisiilor, cum ar fi energia nucleară şi energia produsădin surse regenerabile.
În raport se solicită intensificarea eforturilor care vizează exploatarea comercială a resurselor petroliere neconvenţionale, pentru a contribui astfel şi la diversificarea şi, în acelaşi timp, la dezvoltarea unor proceduri de extracţie care să protejeze mediul.
Societăţile petroliere ar trebui să reinvestească profiturile lor recente importante în activităţi de exploatare şi dezvoltare de noi rezerve de petrol, ca de exemplu în regiunea arctică, care ar conţine până la un sfert din rezervele nedescoperite din întreaga lume.
Transportul petrolier
Noile proiecte de infrastructură petrolieră, cum sunt conductele Odesa-Gdansk şi
Constanţa-Trieste, ar trebui să rămână proiecte de maximă prioritate, de interes european.
Amplificarea pirateriei reprezintă o ameninţare pentru transportul maritim internaţional şi deci inclusiv pentru transportul petrolier. In raport se salută acţiunea comună a Consiliului UE în vederea punerii în practică a unei operaţii în jurul Cornului Africii, menită să protejeze navigaţia de actele de piraterie (operaţia Atalanta).
Reducerea consumului de petrol în sectorul transportului
Creşterea consumului de petrol în sectorul transporturilor poate fi redusă pe termen mediu şi lung numai dacă Uniunea Europeană şi statele membre iau măsuri suplimentare care să conducă la reorientarea transportului şi a mobilităţii către moduri mai durabile, care consumă mai puţin petrol sau care nu consumă deloc, ca de exemplu transportul pe căi feroviare sau navigabile, precum şi lanţurile de mobilitate intermodală din zonele urbane (mers pe jos şi deplasare cu bicicleta, transport public şi mobilitate colectivă).
De asemenea, economii considerabile de energie pot fi realizate prin utilizarea mai eficientă a sistemelor moderne de gestionare a traficului, menite să reducă întârzierile şi deviaţiile în traficul rutier şi aerian, precum şi în transportul pe căi navigabile, şi prin intensificarea eforturilor de promovare a logisticii ecologice.
A6-0035/2009 - Raport - Confruntarea cu problemele legate de aprovizionarea cu petrol
Raportor: Herbert Reul (PPE-DE, Germania)
Procedură: iniţiativă proprie
Dezbatere: luni, 9 martie 2009
Vot: marţi, 10 martie 2009
vineri, 6 martie 2009
Provocările legate de aprovizionarea cu petrol
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu